A negativitáson túl, avagy Szocsi a turisztikai lehetőségek tárháza

By Marius Gomola on 11. február 2014

Megjelent a Horwath HTL Russia & Hungary egy kivételes piaci elemzése Szocsiról, és annak hihetetlen fejlődéséről az elmúlt öt évben, valamint az ehhez kapcsolódó, a fenntartható turizmust érintő következményeiről. Az említett “Szocsi turizmusa lehet a 2014. téli olimpiai játékok igazi aranyérmese” című riport szerves részét képezi a Horwath HTL (a világ legnagyobb és legtapasztaltabb szállodaipari és Turisztikai tanácsadó szervezete) által rendszeresen megjelentetett piaci elemzéseknek.
Az elemzésből kiderül, hogy míg a külső tényezők miatt a fejlődés helyett minden figyelem a hibákra összpontosult, addig mire az esemény megnyitotta kapuit már közel 9,000 szállodaszoba nyílt meg. Ezek közé egyaránt tartoznak franchise, független üzemeltető vagy nemzetközi márka által üzemeltetett szállodák. Míg az újonnan nyílt szállodák száma jelentős, Szocsi turizmusának megalapozásához számos tényező szükséges;

  • Szocsi egy egyedülálló turisztikai desztináció a két meghatározó szezonja miatt. Szocsi egyszerre szolgál hegyvidéki és tengerparti desztinációként, mivel a hegyek mindössze 45 perc távolságra vannak a tengerparttól, amiket már nemcsak autóval, de gyorsvasúttal is megközelíthetnek az oda látogatók.
  • Szocsi számíthat a több mint 280 millió orosznyelvű látogatóra, akik minden bizonnyal örömmel választják ezt a helyszínt a kulturális és nyelvi korlátok hiányában.
  • A légi kapacitás helyzete is megoldott, mivel a magántulajdonban lévő helyi repülőtér a jelenlegi forgalmának kétszeresét is képes ellátni a rendelkezésre álló kapacitásnak köszönhetően.

Az elemzés feltárja a Szocsiban rejlő rendkívüli ám rizikós lehetőségeket, ugyanis a desztináció a sikerhez szükséges minden komponenssel rendelkezik. Az olimpia és a Forma 1 miatt Szocsi már globálisan is ismertté válik, nyári és téli turisztikai célpont is egyben. Ami viszont még hiányzik, az egy átfogó és széleskörű stratégia arra vonatkozóan, hogy mi legyen a desztináció sorsa az olimpiai játékok után. Szükség van egy elhivatott desztinációs marketing szervezetre, mivel az utazási irodák és utazás szervezők feladata hogy vendégeket generáljanak. Ha egy ilyen szervezet sikeresen létre jön és a fejlesztések befejezése a kormány fókuszában marad, akkor Szocsi az olimpiai láng kialvása után is joggal a világ turisztikai térképére kerülhet.” – foglalta össze az elemzés fő konklúzióit Gomola Marius.

Az elemzés elérhető a következő linken:  http://www.hotelnewsnow.com/Article/13069/Potential-abounds-for-Sochis-tourism-industry

A Horwath HTL bemutatása
A Horwath HTL a Crowe Horwath International tagja. A jelenleg 39 országban, több mint 50 irodával jelenlevő Horwath HTL a világ legnagyobb szállodai és turisztikai tanácsadó hálózata. A cégcsoport nemzetközi tapasztalata és ötvözve a helyi szakértelemmel széleskörű megoldásokat biztosít ügyfelei számára.

A Horwath HTL-t 1915-ben alapították New Yorkban és a cég nevéhez fűződik a nemzetközileg is alkalmazott Uniform System of Accounts for Hotels kialakítása és meghonosítása a szállodaszektorban.
A Horwath HTL szakmai szolgáltatásaival végigkíséri a szállodaingatlan fejlesztések teljes életútját a piaci és megvalósíthatósági tanulmányoktól, a tulajdonosi érdekképviseleten és üzemeltetési támogatáson keresztül az értékbecslésig és a tranzakciós szolgáltatásokig. Széleskörű szakmai tapasztalatával elősegíti a szállodai és turisztikai projektek megvalósulását, valamint lehetőségeket teremt új projektek és befektetések megvalósulásához.

A Horwath HTL Hungary bemutatása
A Horwath HTL Hungary a vezető nemzetközi szállodaipari és turisztikai tanácsadó cég Közép-Kelet Európában, valamint partnerirodájának, a Horwath HTL Russia-nak köszönhetően Oroszországban és a FÁK országokban is. A Horwath HTL Hungary a régió legrégebben alapított szakosodott tanácsadójaként már 1989 óta nyújt szolgáltatásokat ügyfelei részére. A szállodai, turisztikai és szabadidős projektekre specializálódott cég alapítói 70 éves összevont szakmai tapasztalatot halmoztak fel a világ négy kontinensén, és páratlan tapasztalattal rendelkeznek Magyarországon, továbbá a teljes kelet-európai régióban.

A Horwath HTL Hungary a szállodaingatlan életciklusának valamennyi fázisában segítséget és szakmai támogatást nyújt ügyfelei részére.

A tervezési és fejlesztési szakaszban megvalósíthatósági tanulmányok és piacelemzések készítésével nyújtunk független, a projektfinanszírozó bankok és pénzügyi szervezetek által is elfogadott szakértői véleményeket arra vonatkozóan, hogy mi és mekkora kapacitással, ill. méretben építendő.

Felmerülő kérdéseit Gomola Marius részére a mgomola@horwathhtl.com címre küldheti.

Marius Gomola bio picture 142x190

A szerzőről

Marius Gomola mgomola@horwathhtl.com